Pessimismi ja tunnelukot

Suomalainen tutkimus vahvisti paperille sen, minkä jo muinainen maailma tiesi kertoa. Pessimismi lyhentää elinikää. Tarkemmin sanottuna tutkimuksessa selvitettiin, että pessimistinen elämänasenne voi lisätä riskiä kuolla sepelvaltimotautiin. Tämä selvisi heinolalaisen psykiatrian erikoislääkäri Mikko Pänkäläisen sekä muiden suomalaistutkijoiden tekemästä väestöseurantatutkimuksesta.


Tutkimustulosten perusteella suositellaankin, että pessimistisesti ajatteleva pienentäisi omaa sepelvaltimotaudin riskiään ainakin poistamalla muut sairautta aiheuttavat riskitekijät. Esimerkiksi kielteiseen ajatteluun taipuvaisen möllin kannattaisi huolehtia kolesteroliarvoistaan, diabeteksen ehkäisemisestä sekä lopettaa tupakanpoltto.

Asia, mitä olen joskus itsekin pohtinut sai tutkimuksessa myös vahvistusta: Miehet ovat tosiaan pessimistisempia ja pessimismi usein vieläpä pahenee iän myötä.

Mistä se muuten johtuu?

Saatan sohaista ampiaispesää väittämällä, että osasyynä olisi merkityksellisyyden tunteen väheneminen. On jopa arveltu, että nykyinen kulttuurimme auttaa naisia hoitamaan parisuhteessa miestenkin asiat. Tällöin miehelle jäisi sivustakatsojan rooli ja tunne, että kelpaa lähinnä renkaiden vaihtoon. Muun ajan olisikin lähinnä vain osana sisustusta kunnes nainen kyllästyy ja pahimmillaan vaihtaa toiseen. Ja tosimieshän ei itke, vai kuinka se meni?

Oli miten oli, käsittelemättömät negatiiviset tunteet ja ns. tunnelukot todellakin jäävät kehoon molemmilla sukupuolilla. Tunteet tuottavat muutoksia kehon fysiologisiin toimintoihin, esimerkiksi veren virtaukseen, sydämen sykkeeseen sekä hormonieritykseen. Siksikin tunnelukkoja ihan oikeasti kannattaa yrittää purkaa.

Negatiivisten ajatusten jatkuva mielessä pyörittäminen toimiikin kehossa kuin myrkky. Esimerkiksi kivun ja iho-ongelmien yhteys stressiin tunnustetaan jo mutta vielä voisi olla länsimaisen lääketieteen puolella matkaa asian suhteen. Perinteinen kiinalainen lääketiedehän tunnusti jo tuhansia vuosia sitten kielteisten tunteiden vaikutuksen sisäelimiin.



Kaikki tunteet, niin hyvät kuin huonotkin, kuuluvat elämään mutta asiasta kasvaa ongelma, mikäli tunteet jäävät jäytämään kehoon tai pysyvät hyvin voimakkaina pitkään. Siksi peruspohjalainen tasaisuuskaan ei ole kuitenkaan sitten se lopullinen ratkaisu.


"Tästä päivästä lähtien näköalat kirkastuvat,
epäonnistumisen mielenvireeseen kadonnut huumorintaju palaa.
Päätän lopettaa valittamisen."
- Leonard Bernstein


Onko aikaa? Netti on tunnelukkotestejä pullollaan, tässä yksi hyvä: http://tunnelukkosi.fi/kompensaatiotesti.php



Tunteet kehossa. Kuva: HS Tiede 31.12.2013/ Nummenmaa et al. / PNAS


(Mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin, löydät täältä lisää: 

http://yle.fi/uutiset/3-9301462 sekä myöskin http://www.express.co.uk/life-style/health/732934/optimism-coronary-heart-disease-life-expectancy.)




Kommentit

Suositut tekstit