Kosmetologi, SKY

Monet tiet veivät minut kosmetologiopintojen pariin. Alkuperäiseltä koulutukseltani olen markkinointitradenomi mutta omimmillani ihmisten hyvinvointiin liittyvässä työssä. Kosmetologiksi opiskelin Tampereella ja sain kouluajoista valtavasti irti. Hämeen Kosmetologikoulu otti paljon mutta myös antoi takaisin. Lähinnä se verotti aikaa (kuljin Seinäjoelta Tampereelle kouluun, hullu) ja jälkikäteen ajateltuna oli hyvä, että kävin koulun muutenkin kiireisimpään elämänvaiheeseen.

Tiesin jo kouluaikana, että työ ihonhoidon ja hyvinvoinnin kanssa on loppuelämän projektini. Tätä työtä kohtaan minulla on aivan loputon kiinnostus. 

Teimme koulussa valtavasti töitä, liukuhihnaperiaatteella. Ja asiakkaita todella riitti. Kaikista yhteiskuntaluokista ja piireistä, kaiken ikäisiä. Miehiä ja naisia, jopa kymmenvuotiaita lapsia. Näyttelijöitä, laulajia, työläisiä, mielenterveyspotilaita. Saattohoitopotilaiden omaisia, hautajaisvieraita.

Kyllä, ihmiset voivat varata käynnin kosmetologille suoraan hautajaisista päin. Ei ihonhoidon vaan puhumisen vuoksi. Tai tultuaan jätetyiksi tai haudattuaan äitinsä tai lapsensa. Ja me sivelemme ihoa tai hieromme niskoja ja kuuntelemme. Yksi äiti hautasi lapsensa samana päivänä ja sanoi, että tee mitä vain tai ole vain kuin tekisit, kunhan hän vain saa puhua. Ei sanota turhaan, että kosmetologin työ on psyykkisestikin kuormittavaa.

Vaitiolovelvollisuus sitoo tekijää ja siitä alallani ollaan myös hyvin ylpeitä, joten puheet ja kertomukset täytyy pystyä jättämään mielestään myös pois. Niistä ei puhuta edes perheelle kotona. 

Yhäkin joskus törmään yleistykseen, että kosmetologit tekevät meikkejä tai laittavat vain "tököttiä" iholle. Helppoa työtä vaaleanpunaisissa puitteissa. Ehkä joskus aikoinaan, en tiedä, mutta työ on ainakin itsellä ja monilla kollegoilla ihan kaikkea muuta.

Teen itse paljon erilaisia kasvohoitoja, ihovoiteita, jalkahoitoja, vartalohoitoja ja -hierontoja, kosmeettista akupunktiota, sokerointeja, värjäyksiä, ihoanalyyseja ja myyn toki myös tuotteita ja kosmetiikkaa. Muun muassa. Vaaleanpunainen on puolestani makuasia, mutta itse en siitä värinäkään innostu.

Kummallinenkin kiinnostus ainesosiin (voin lukea niistä usein pitkälle yöhön) auttaa näkemään asioita työssä myös pintaa syvemmältä. Ja kaikki se, mikä tulee sisältä päin! Se puolestaan on osa hienoa, syvällistä maailmaa mistä joskus ehkä kirjoitan enemmänkin. Ja luen muilta sitäkin enemmän. 

SKY -kosmetologi on Suomen Kosmetologien Yhdistyksen virallinen kosmetologijäsen. Itselleni oli itsestään selvää, että haen jäsenyyttä heti valmistuttuani ja kannan heidän merkkiään ylpeydellä töissä. Toisaalta kosmetologi ei ole koskaan valmis. Kaikki paitsi ihon rakenne tuntuu muuttuvan alituiseen ja uutta tutkimusta tehdään ja suolletaan koko ajan ympäri maailmaa. Tulee uusia tutkimustuloksia, laitteita ja yhdistelmiä valtavalla tahdilla, joista eri koulukunnat löytävät omat puolensa.
Kosmetologilla on hyvin paljon valinnanvaraa, mihin osa-alueeseen tahtookaan erikoistua ja millä näkökannalla. Näkökanta voi olla suuripiirteisempi tai yksityiskohtiin kiinnittyvä, ekologinen, pintaa parantava, syväluotaava, kokonaisvaltainen, ihan mitä vain. Oman näkökannan kautta työtä sitten tehdään suurella sydämellä, ainakin toivon ja tiedän useimmilla niin olevan. Aivan oma käsityöläisalansa.


Kommentit

Suositut tekstit