Home-made maksanpuhdistus

Kerrankos sitä ilta venyy pitkäksi ja aamulla herää värit kadonneena. Tai pitkään jatkuneen sairastelun, lääkekuurin tai huonosti syödyn lomapäivän jälkeen keho tuntuu jotenkin raskaalta. Oli kyseessä sitten esimerkiksi edellisiltana nautittu alkoholi tai ihan pelkkä stressin aiheuttama väsynyt olemus, hanki kotiisi näitä:

Syvän vihreää salaattia
Sitruunoita/greippejä
Punajuuria (purkkimallisena helppo, kunhan sisältää muutakin kuin punajuurta sokerivedessä)
Vihreitä omenoita, esim. Granny Smith

A vot!

Ainekset tehosekoittimeen ja vettä sekaan. Kone käyntiin ja juo tuoreena! Jos ei nyt niin hirveän hyvältä maistu, lisää omenoita tai sitruuna/greippi.  Punajuuren lientä en suosittele tässä hyödyntämään, voit saada nopeasti huonon olon tai jopa pienen myrkytyksen.

Maksastahan tässäkin kaikessa on kyse. Kiinalaisessa lääketieteessä tiedetään maksan vaikuttavan suuresti kaikkiin muihin sisäelimiin. Ja itsessäänkin maksa on äärettömän tärkeä osa kehoa. Maksa puhdistaa kehoamme toksiineista ja kuona-aineista mutta puhdistustehtävänsä se joutuu tekemään niillä aineksilla, joita me syömme ja juomme. 

Jos ruokavalio on ravinneköyhää, ns. "tyhjää" ruokaa, maksa huutaa apua vatsakivun, pahoinvoinnin, syvän väsymyksen, iho-ongelmien ja happovaivojen muodossa. Kuona-aineet alkavat kertyä elimistöön ja mitä tapahtuu? Keho joutuu lisäämään rasvasolujen määrää, jotta se suojaisi meitä myrkyiltä. 


Eräät tahot toki sanovat, ettei maksaa edes voi itse puhdistaa vaan parasta on ns. "jättää se rauhaan" välttämällä juurikin alkoholia, sokeria ja muita myrkkyjä ja harrastamalla liikuntaa. Aika hoitaa loput. Toisaalta Euroopassa on hyvin yleinen tapa viettää suoranaisia viikkoja maksaa puhdistellen.

Kiinalaisen lääketieteen puolella maksan tärkein funktio on säädellä Qin ja veren tasaista virtausta elimistössä. Vaikka keuhkot ja sydän säätelevät Qin liikettä, Maksa huolehtii sen tasaisesta sujuvuudesta ja harmonisoi liikettä. Paras aika maksan puhdistukseen on kevät. Sopii hyvin, sillä keväällähän muutenkin auringon valon sävy alkaa muuttua kolkon viileästä lämpimään keltaiseen ja heräillään lisääntyvään valoon. Talviunesta heräilevät huomaavat kaipaavansa kehon puhdistamista. Teen toisinaan miksauksen silti myöskin esimerkiksi alkutalvesta ja oikeastaan koska vain olon niin vaatiessa, kuitenkin kuureittain käytettynä.

Eräät tahot toki sanovat, ettei maksaa edes voi itse puhdistaa vaan parasta on ns. "jättää se rauhaan" välttämällä juurikin alkoholia, sokeria ja muita myrkkyjä ja harrastamalla liikuntaa. Aika hoitaa loput. Toisaalta Euroopassa on hyvin yleinen tapa viettää suoranaisia viikkoja maksaa puhdistellen. Kummin päin vain, miksausjuomalla olo takuulla virkistyy ja iho kiittää seuraavina päivinä. Näppärä hakee vielä luontaiskaupasta lakritsinjuurta, jonka puhdistavaan vaikutukseen mm. venäläiset ovat jo satoja vuosia vannoneet.

Muuten, mikäli kyseessä on alkoholin tai lääkejäämien aiheuttama nuutuneisuus, voi mikseriin heittää vielä esimerkiksi maarianohdakketta (tai hauduttaa sen kuivattuja lehtiä teeveteen). Home-made -maarianohdakejuoma on aivan loistava vaihtoehto markettien detox -paketeille jo pelkästään 2000 vuotta vanhan historiansa ansiosta. Toki kaupoistakin löytyy ihan hyviä valmiitakin puhdistuspaketteja mutta käsistään kätevä velho kokoonkeittää nopeasti omankin versionsa. Ja ainakin tietää, paljonko mitäkin ainesosaa todella juo. Mitä muuta voi tehdä puhdistumisen osalta?

Vältä seuraavia: Toksiinit, lääkkeet. Alkoholi, tupakka, kahvi, sokeri kaikissa muodoissaan. Rasvaiset, prosessoidut,  käristetyt ruoat. Maitotuotteet, juusto, voi, jäätelö, jogurtti, kookosöljy. Kaikki leivonnaiset ym. sekä roskaruoka.

Niiden sijaan: Harrasta liikuntaa. Käytä luomuruokaa, prosessoimatonta ruokaa, hedelmiä, marjoja, vihanneksia, kuituja. Vihkiytynein puhdistaja ottaa lisäksi käyttöön vaikkapa purkista alfalipoiinihapon, voikukan, siitaken, gojin, NAC:n ja shisandran.


Laiskemman pikaversioksi yllä oleva resepti on silti ihan hyvä, ellei jopa sinälläänkin arjen pika-apuna ihan fantastique!


Kommentit

Suositut tekstit